KUŞ GRİBİ... Var mıdır, yok mudur ? buna bile günlerdir açıklık getirilemedi. Yok zatürre imiş, yok kuş gribiyle zatürre benzermiş... sürekli şaşırtmaca oynandı..
Bundan iki ay kadar önce Manyas yöresinde kuş gribi olduğu gündeme geldiğinde bile uzun süre konunun üzeri kapalı kalmıştı.
Şimdilerde ise Ağrı'daki, Van'daki ölüm ve hastalıkların kuş gribinden olduğu iddia edildikçe, yetkililer bu konuyla ilgili bilgileri vermekte geç kaldılar. İncelemelerin sonucunu alıp da konuşmak için bekleniyorsa eğer, ölen kanatlı hayvanlara bakılması yeterli olmasa da bir fikir vermez mi...?
Bir ara tifo salgını olduğu da söylenmişti. Ancak epey zamandır salgın hastalık konuları hep muamma şeklinde devam etmektedir.
Okullarımızın salgın hastalıklar konusunda ciddi risk altında olduğunu defalarca belirtmiştik. 21 Eylül 2005 tarihli "Kolera Bir Halk Sağlığı Sorunudur" başlıklı yazı yukarıdaki makaleye denk düşecek şekilde bu tür hastalıkların halktan gizlenmesinin suç olacağına dikkat çekmiştik.
Kuş gribinin bağışıklık sistemi zayıf insanlarda daha çabuk ölüme götürdüğü gerçeğinden yola çıkarak, MEB i ve Sağlık Bakanlığını tüm öğretmen ve öğrencileri gribe karşı ücretsiz aşılamaya çağırdık. 17 Ekim 2005 "Hükümeti Grip Salgınına Karşı Uyarıyoruz" başlıklı yazımız.
Tarih 5 Ocak 2005 ve Kuş gribinden kaybettiğimiz iki öğrencimiz, tedavi gören 9 insanımız var. Risk altında olan, endişeli yüzlerce kişi de devletin çelişen açıklamalarıyla şaşkın durumdadır.
Bu yıl kuş gribi, seneye bir başkası. Sağlıksız şartlarda, kalabalık sınıflarda sürekli tehdit altında olan öğretmen ve öğrencilerimizin pek çoğu ne yazık ki düzgün beslenememektedir de. Grip ve zatürreden ölüm olayları çoğu kez haber değeri bile taşımaz. Aşılayarak riski azaltmak mümkünken bundan tasarruf etmek insanlık suçudur.
AES ye ulaşan bilgilerden her an hastalarla yüzyüze olan sağlık personelinin bile bakanlıkları tarafından ücretsiz aşılanmadığını üzülerek öğrendik. Gripli hastayı muayene eden doktor, parasını öderse aşı yaptırıyor. Bu durumda 700 bin eğitim çalışanını ve 13 milyon öğrenciyi düşünmelerini beklemek iyimserlik olacaktır.
Çağdaş ülkeler "önce insan" der. Koruyucu hekimlik, oratya çıkan hastalıkları tedavi etmekten çok daha ekonomiktir. İŞ ve para kayıpları telafi edilebilir kuşkusuz. Oysa kaybedilen hayatların telafisi mümkün değildir.
Hükümete Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz:
*Okullarda ve toplu bulunulan yerlerde temizlik-ısınma koşulları acilen iyileştirilmelidir
* Kuş gribinin etkili olduğu yerleşimler karantina altına alınmalıdır
*Risk altındakiler ücretsiz aşılanmalıdır
*Hastalığı gizlemek kayıpları arttırır, gerekli bilgilendirmeyi devlet ilk elden ve sık sık yapmalıdır.
09/10/2006
Cansel GÜVEN
guven@aes.org.tr