Milli Eğitim Bakanlığınca daha önce sınavla öğrenci alınacak liseler açıklandı. Bu sayının önce 600, daha sonra 800 olacağı açıklanmışken, son olarak 1367 olarak açıklandı.
Bu okullar incelendiğinde;
1.Yarıdan fazlasının İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi olduğu görülmektedir. (298 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 449 Mesleki ve Teknik Lise). Bu seçimde bu okulların akademik başarılarının ve üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarının düşük olmasının göz önünde bulundurulduğunu düşünüyorum.
- Geriye kalanın yarısının Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Liseleri olduğu görülmektedir. (309 Fen Lisesi ve 89 Sosyal Bilimler Lisesi) . Bu okulların programlarının diğer okullardan farklı olması sebebiyle seçilmeleri doğru olmuştur.
- Okulların altıda birinin, Anadolu Lisesi olduğu görülmektedir (222 Anadolu Lisesi). Edirne Lisesi, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi, Denizli Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi gibi tarihi ve merkezi liselerin seçilmemesi yanlış olmuştur. Anadolu Liseleri bazı ilçelerde fazla, bazılarında az sayıda seçilmiştir. Fazla olan ilçelerde, o ilçenin sınav kazanamayan öğrencileri başka ilçelere gitmek zorunda kalacaklardır. Başarılı olup seçilmeyen okul yönetim ve öğretim kadroları ile öğrenci ve velilerinde büyük motivasyon kaybı olacaktır.
Çözüm için bu listede yer almayan Anadolu Liselerinin çoğunun genel liseye dönüştürülerek öğrenci kontenjanlarının arttırılması gerekir. Liste İmam Hatip Liselerinin lehine, Anadolu Liselerinin aleyhinedir. Yine de bu sistem hiç sınav yapılmamasından daha iyidir diye düşünüyorum. Sınava katılımın yüksek olacağı (700-800 bin) görüşündeyim.
Dr. Sakin ÖNER
(TEVDAK Genel Sekreteri, AES Bilim Kurulu Üyesi, Vefa ve İstanbul Liseleri e. Müdürü)