Kimine göre bir umut, kimine göre kâbus, bazılarına göre ise üç maymun oyunudur ROTASYON…
Kelime anlamı olarak rotasyon ; “bir iş yerinde ya da bir birimde çalışan görevlilerin düzenli bir şekilde yer değiştirmesi” demektir. Son günlerde basında sıkça duymaya başladığımız rotasyon eğitim camiası olarak bizleri nasıl etkiler acaba?
Bu soruya olabildiğince objektif bir şekilde cevap vermeye çalışalım ama öncelikle rotasyon konusunda biraz empati yapalım!
06 Mayıs 2010 tarihinde hepinizin de bildiği gibi zorunlu hizmet affı getirildi. Bu durumda uzun yıllar zor şartlarda çalışan öğretmenler yüksek hizmet puanlarına sahip olmalarına rağmen yer değiştiremedikleri gibi iyi kurumlarda görev yapan meslektaşlarımızda doğal olarak zorunlu hizmetten muaf olmuşlardır. Bu konuda sanırım herkes kendine göre haklı. Bazıları da bundan dolayı tepkilidir.
Gelelim sendikaların bu konuya yaklaşımlarına; şu an bazı sendikalar için rotasyon ateşten gömlek gibi, tabiri yerindeyse aşağı sakal- yukarı bıyık psikolojisindeler; çünkü maalesef zorunlu hizmet affı olduğunda sadece sendika-üye ilişkisini daha doğrusu sadece üye-aidat ilişkisini göz önünde bulundurdukları için kendi üyelerinin bir kısmının gönüllerini kazanırken bir kısmını da küstürmüşlerdir. Anadolu Eğitim Sendikası ise zorunlu hizmet affı konusunda dava açan tek sendika olmasından dolayı eğitimciler arasında büyük takdir toplamıştır.
Öğretmenler açısından bu konuyu düşündüğümüzde, özür durumu olan veya özür durumu varmış gibi olan bir kısım öğretmen de bir yıllık zorunlu adaylık süresinden sonra yer değiştirmiş ve zorunlu hizmetlerini yapmamışlardır. Bu yüzden gerçekten özür durumu olanlar ile istismar amacında olanlar birbirinden ayrılmalıdırlar. Özür durumu devam etmeyen ve zorunlu hizmetini yapmamış öğretmenler belirlenmeli ve gerekli düzenlemeler bu doğrultuda yapılmalıdır.
Şimdi sadece Milli Eğitim Bakanlığı değil, diğer Bakanlıklara bağlı memurlar için de rotasyon uygulaması anılmaya başlandı.
Şüphesiz rotasyondan da amaç öncelikle kamu yararının sağlanmasıdır. Sonuçta ülkemizin her yerinde tecrübeli memurlara gereksinim var. Böylece vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verilebilecektir. Önemli olan bu uygulamanın sistematiğinin çok iyi belirlenmesidir.
Yürütme-sendika ve memurlarda ortak bir vizyon belirlemeli bununla birlikte başta kamunun yararı olmak üzere memurlarında özlük haklarında yapılacak çeşitli iyileştirmelerle rotasyon kademeli olarak teşvik edilmeli, memurların bağlı oldukları bakanlıklara göre hizmet süresi belirlenmeli ve zorunlu hizmet yükümlüsü olan memurlar da belirli bir süre sonunda zorunlu hizmetlerini yapmalıdırlar.
Kuralları açık, sade ve şeffaf olarak hazırlanan rotasyon sistemi ile hem idare hem memurlar hem de vatandaşlarımız kazançlı olacaktır. Kısacası artık her kesimin elini taşın altına koyma vakti gelmiştir…
Selçuk ÇEVİK
AES Tekman Temsilcisi