Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarımızın ağır çantalarından dolayı omurga ve kemik yapısının tehdit altında olduğunu bilmemiz gerekiyor. Uzmanlar omurga sağlığının beden dengesi için çok önemli olduğunu söylüyorlar. Ağır okul sırt çantaları çocuklarımızın Eklem ve kaslarda zorlanmalara, bel ve sırt ağrılarına hatta akciğerlere baskı yaparak solunum kısıtlamasına neden olmaktadır. Okul çağındaki çocukların büyük çoğunluğunda bu şikayetleri duyabilirsiniz.
Kendi çocuğumdan örnek vereyim; 6.sınıfta okuyor. Okul ikili öğretim yaptığı için okuldaki dolapları doğal olarak birinci kademe öğrencileri kullanıyor. Benim çocuğum kullanamıyor. Bu nedenle o gün ki derslerin bütün kitaplarını ve defterlerini götürmek zorunda diyeceğim ama diyemiyorum çünkü eskiden sadece ders kitapları vardı. Şimdi ise ders kitaplarının yanında soru kitapları da var. Kitapların haricinde diğer okul malzemeleri de var. Geçen gün merak edip çocuğumun çantasını tarttım, tamı tamına 10 kg, uzmanlar çanta ağırlığının vücut ağırlığının % 10 nundan fazla olmaması gerektiğini söylüyorlar. Yani çocuğumun taşıyabileceği maksimum ağırlık 5 kg, Uzmanlar 12 yaşından küçük çocukların 4, 12-15 yaş arasındaki çocukların 5 kg taşıma kapasitelerinin olduğunu söylüyorlar.
Dolap bulundurmayan okullar, velilerin yanlış ve ağır çanta seçimlerini de göz önüne alırsak çocuklarımızın sağlığının büyük tehdit altında olduğunu söyleyebiliriz. Basında defalarca dile getirilmesine rağmen MEB den bu konuda henüz bir açıklama ve çözüm önerisi yok.
Benim önerim şu; Okul Kitapları fasiküller halinde basılabilir, çocuk o gün ki derslerle ilgili fasikülleri götürse bu yükünü yarı yarıya azaltır, okul çantalarına standart getirilebilir, okullarda öğrenci dolabı uygulamasına geçilebilir. öğrenciler ve veliler ders programına göre çantaların hazırlanması konusunda bilgilendirilebilir. Sonuç olarak geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın beden ve ruh sağlığını korumak eğitimci olarak hepimizin görevidir.
Taner GÖRDÜ
AES Kocaeli Temsilciliği Hukuk Sekreteri