TEOG'un aniden kaldırılması ile birlikte öğrencilerimiz bir bilinmezliğe sürüklendi,oyunun ortasında kural değişti. Sınav uygulamalarının bir günde kaldırılıp yerine yenisinin kapalı kapılar ardında getirelemeyeceğini dile getiren Anadolu Eğitim Sendikası eğitimde ani kararlar alınmasını eleştirmiş; paydaşların toplanarak,herkesin görüşü alınarak uzlaşı ile bir yol haritası belirlenmesinin daha doğru olacağını dile getirmiştir.
Yıllarca sınav için çalışmış,yaz tatilini sınava hazırlanmak için ayırmış öğrenciler sınava çok az kalmışken sınav sisteminin değişmesi ile büyük şok yaşamışlardı.
Dönemin Milli Eğitim bakanı İsmet YILMAZ ve dönemin müsteşarı Yusuf TEKİN yaptıkları açıklamalar ile 'Hiç bir öğrenci istemediği okula gitmeyecek' açıklaması yapmışlardı. Geçtiğimiz günlerde LGS sonuçları açıklandı ve görüyoruz ki 91 bin öğrenci açıkta kaldı,342 bin kontenjan da boş kaldı.Bu sonuçlarla birlikte yüz binlerce öğrenci ve veli hüsrana uğradı.
Bu yerleştirme ve sınav sisteminin bir çok eksiği bulunmaktadır. Yeni milli eğitim bakanı ve yeni kadroları ile paydaşların görüşlerini dikkate alarak eksik taraflarının daha fazla mağduriyete yol açmadan giderilmesi gerekmektedir.
Milli eğitim bakanlığı kısa vadede yerleşemeyen öğrencilerimiz için az tercih edilen ve kontenjanı büyük ölçüde boş kalan aynı okul türündeki okullarımızı birleştirmeli ve geriye kalan okulları daha çok tercih edilen Anadolu liselerine dönüştürmelidir.Dönüştürmediği taktirde okulun kontenjanı ya dolmayacak, ya da istemediği halde boşta kalmamak için öğrencilerimiz zorunlu olarak o okulları yazacaklardır.
Mehmet Alper ÖĞRETİCİ
AES Genel Başkanı