Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

AES: BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN AÇABİLECEKLERİ DERS DIŞI EGZERSİZ BRANŞLARININ GÜNCELLENMESİİÇİN TALEBİMİZİ İLETTİK

17 Temmuz, 2024

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında yürütülen ders dışı egzersiz faaliyetleri, 19.08.2010 tarihli ve 2010/49 sayılı Ders Dışı Egzersiz Yönetmeliğine göre yürütülmektedir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri de egzersizlerini bu yönetmelik çerçevesinde yapmaktadır. Bahsedilen yönetmeliğe göre Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin ders dışı egzersiz olarak yapabilecekleri 20 branş bulunmaktadır.


Öte yandan 03.11.2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arasında Gençlik, Beden Eğitimi, Spor Hizmet Ve Faaliyetleriyle İlgili İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokolde amaç; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığının kullanımında veya mülkiyetinde bulunan gençlik ve spor tesislerinin ortak kullanımı ile Genel Müdürlüğün resmi spor yarışmaları, gençlik faaliyetleri ile okul sporları, sosyal ve kültürel faaliyetler, eğitim kurumlarındaki öğretmenlerin hakemlik ve antrenörlük alanında yetiştirilmeleri ile her derecedeki eğitim, öğretim kurumlarının gençlik spor kulübü kurmaları, mevcut spor kulüpleriyle işbirliği yapmaları yönünde teşvik etmek, okullarda spor kültürü ile gençlik ve spor etkinliklerini yaygınlaştırmak ve geliştirmektir. İki bakanlık arasındaki protokolden sonra okul sporları karşılıklı koordine içerisinde yapılmaktadır. Bu protokolden sonra 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı Okul Sporları Faaliyet Yönetmeliği yayımlanmış ve buna göre 55 branştan müsabakalar ve turnuvalar tertip edilegelmektedir.


55 farklı branştan düzenlenen spor organizasyonlarına karşılık, branş öğretmenleri yönetmelik gereği yalnızca 20 branştan egzersiz açabilmektedir. Örneğin bisiklet ya da futsal gibi, organizasyonu yapılan ve öğrencilerin çok talep ettiği branşlardan müsabakalar düzenlenmekte, ama bu branşlardan yönetmelik gereğince egzersiz açılamamaktadır. Hülasa buradan şu sonucu çıkarmak mümkündür ki 2010/49 sayılı Ders Dışı Egzersiz Yönetmeliği güncelliğini yitirmiştir ve yaklaşık 35 adet branşın eklenmesi gerekmektedir. Böylece Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokollerinde senkronizasyonu sağlanmış olacak, organizasyonların etkinliği artacaktır. Gençlerimizin sporla gelişmelerini önemsiyor, yapılan çalışmaları önemsiyoruz. Bu eksikliğin giderilmesi noktasında Milli Eğitim Bakanlığının dikkatini çekmek üzere talebimizi ilettik.


Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

 

Sayı: 548-24/7939                                                                             Tarih: 17/07/2024
Konu: 2010/49 Sayılı Ders Dışı Egzersiz Yönetmeliğinin Güncellenmesi Talebi


T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI



İlgi: a) 19.08.2010 tarihli ve 2010/49 sayılı Ders Dışı Egzersiz Yönetmeliği
b) 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı Okul Sporları Faaliyet Yönetmeliği



Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında yürütülen ders dışı egzersiz faaliyetleri, 19.08.2010 tarihli ve 2010/49 sayılı Ders Dışı Egzersiz Yönetmeliğine göre yürütülmektedir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri de egzersizlerini bu yönetmelik çerçevesinde yapmaktadır. Bahsedilen yönetmeliğe göre Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin ders dışı egzersiz olarak yapabilecekleri 20 branş bulunmaktadır. Öte yandan 03.11.2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arasında Gençlik, Beden Eğitimi, Spor Hizmet Ve Faaliyetleriyle İlgili İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokolden sonra 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı Okul Sporları Faaliyet Yönetmeliği yayımlanmış ve buna göre 55 branştan müsabakalar ve turnuvalar tertip edilegelmektedir. Spor organizasyonları 55 branş üzerinden düzenlenmekte fakat egzersizler sadece 20 branş üzerinden açılabilmektedir.
Gelişen sportif aktiviteler ve spor çeşitliliği karşısında yeni protokollerle güncellemelerin yapılması yerindedir. Keza gençlerimiz spora ilgisi her geçen gün artmakta, bu artan ilginin branş bazında dağılımı da her geçen gün çeşitlenmektedir. Bu gelişen ve değişen şartlara karşılık 2010/49 sayılı yönetmelik güncelliğini yitirmiştir. Sadece 20 branştan ders dışı egzersiz öngören yönetmeliğin güncellenmesi ve genişletilmesi gereklidir.


Bahsedilen gerekçelerle, ilgi(a) da belirtilen yönetmeliğin ilgili bölümlerinin tüm spor branşlarını içerecek şekilde yeniden düzenlenmesi hususunda,


Gereğini arz ederiz.

Yorum Yap